-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 Gyalogtúra az Ördögmalom-vízeséshez

 2024. 05. 05.

   A túratáv hossza: 2x9 km

emelkedőszint: 1000 m

Nehézség: közepesen nehéz, ám igen hosszú túra! (végre)

túravezető: Gila Csaba 

Gyalogtúra, a Bihar-hegység egy nehezen elérhető, ám nem mindennapi látványt és atmoszférát nyújtó,

természet alkotta fantasztikus jelenségéhez.  Ezzel egy régi adósságunkat próbáljuk törleszteni, hiszen ezen a túraszakaszon majdnem 10 éve voltunk utoljára...

A vízesés a Nagy-havas gerincének Bocsásza nevű ikercsúcsától délnyugatra található 1450 méteres magasságban található. A túránk célpontja  járművel megközelíthető túraindítóhelytől nagyon távol van. Az egynapos túra indítása ezért csak Biharfüredről jöhet számításba, mely így is kb. 9 km távolságra van tőle. Mi is ide érkezünk majd a bérelt kisbuszunkkal, és innen indítjuk, és itt is fejezzük be a túránkat.

A túra során közel 20 km-t, és majdnem 1000 méter szintet kell leküzdenünk. A szint 3, közel azonos emelkedő között oszlik majd el.

 

A biharfüredi Jadolina Szálló parkolójából elindulva a kék jelzést követve 10 percen belül elhaladunk a Csodaforrás mesterséges vízjátéka mellett. Itt az utunk balra tér, és egyre meredekebben kapaszkodik fel a Kis-havas platójára. Három kilométerrel és 240 méter emelkedővel mögöttünk érünk fel a tetőn levő útelágazáshoz. Innen szinte megfogható közelségben látszanak a Bocsásza ikercsúcsai. A látvány csalóka, hiszen még vagy két-három óra gyalogút, mire az oldalában levő vízeséshez érünk... Ehhez először is meredekeken beereszkedünk a Dragan patak völgyébe. Leérve az erdészháznál újra a biharfüredi indulási magasságunkban találjuk magunkat. Ezt a "lehangoló tényt" pihenővel és az Eszmeralda forrásból való vízutánpótlással próbáljuk elfelejteni.

 

K.Edina az Eszmeralda forrást csapolja még 2012-ben...

 Utunkat pár percig a Dragan-völgyében lefelé futó erdészeti úton folytatjuk, majd jobbra térünk a vízeséshez vezető ösvényre (kék +). Ha továbbmennénk akkor 6 km-re elérnénk a Dragan víztározó felső végét, további 9 km után pedig a látványos duzzasztógátját.

A vizesééhez közvetlenül vezető 2,5 km, és 350 emelkedő szint lesz a túránk legnehezebb része. A meredek és kevésbé járt ösvényt két helyen hatalmas sziklákból álló kőfolyás is keresztezi,  ahol a nagyobb kövek között kell keresni majd az ideális utat a következő közel 500 m–en át a vízesésig. Nem egyszerű terep, de megéri a fáradságot, mert hamarosan ott állunk a meseszép két lépcsőben lezúduló 30 m magas vízesés előtt. 

A két lépcsős vízesés egy három oldalról zárt katlanban hullik alá. A vízesést övező szilabástyákat Czárán Gyula Notre Dame-nak nevezte.

Ámulat, majd fotózás, és rövid pihenés után indulunk el visszafelé. A Dragan-i Erdészháznál, eldöntjük, hogy ugyanazon az úton vagy a hosszabb, de kevésbé meredek útvonalon térünk-e vissza. A 350 m szintemelkedő mindenképpen meglesz....

A Kis-havas tetejéről még egy utolsó pillantást vetünk a Bocsászára, majd visszaereszkedünk Biharfüredre. A buszunkhoz előreláthatólag csak késő délután érünk vissza. 

 

Szükséges felszerelések:

jó túracipő!!! kisebb hátizsák, egész napi hideg élelem, kellő mennyiségű folyadék, kulacs, esőkabát,

erősebb napsugárzástól védő krém, váltó ruha, + váltó cipő, vagy papucs melyet az autóbuszban is lehet hagyni a túra befejeztéig.

  

Figyelem!

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

A túra hossza: oda – vissza: kb.19 km

Emelkedő össz. szintkülönbség: 1000 m !

A túra időtartama: kb. 7-8 óra

A túra jellege: erős-közepes, és egyébként is hosszú túra! 

14 év alatti gyerekeknek nem ajánlott!

 

2024. 05 05-én reggel, a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés Penny áruház parkolója
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz Pályaudvar melletti Penny áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny áruház parkolója

 

 

 FIGYELEM!

Ennél a túránknál a részvételi létszám max. 18 fő!

 

Ezért a a jelentkezéseket csakis a regisztráció, és a  részvételi díj befizetésének időrendjében tudjuk figyelembe venni.

Amennyiben a jelentkezések és a befizetések száma eléri a maximumot azonnal megszüntetjük a regisztrációs felületet.

 

Részvételi költség:

Egyesületünk tagjainak:10 000

Egyéb résztvevőknek 12 000Ft

 
 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számla számára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564

 A közlemény rovatba az "Ördögmalom-vízesés 2024" kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

A túrát Gila Csaba vezeti: 70/6100878

 

 

Sajnos, ez a túránk már betelt.

Várólistára e mailben (szazlabuprogram@gmail.com) lehet jelentkezni név, telefonszám megadásával. Visszamondás esetén felvesszük a várólistásokkal a kapcsolatot.

 

  


Az Ördögmalom vízeséstől visszafelé, még 2012-ben...