Bringatúra a Királyerdő-hegység és a Béli-hegység lankáin!

 

...avagy pedálozás a Sebes és a Fekete-Körösök völgyében a Királyhágótól, Belényesújlakig!

2024. 10.19-20

 

 3 évvel ezelőtt szerveztük meg ezt a túránkat először (próbaképpen) de már akkor, az első napi bringázást követően megszületett a döntés, hogy ide, mindenféleképpen visszatérünk! Immáron 3. alkalommal vágunk neki ennek a bringás programunknak amely az őszi kerekezés szinte minden szépségét felvonultatja..,

 

 E-programunk során az Erdélyi-Szigethegységben eredő Körösök (ezen a túrán a Sebes és a Fekete, Körösök) forrásvidékének, és azok hegyvidéki vízgyűjtő területeinek „bejárását” célozzuk meg ismét kétkeréken, bringatúra formájában.

A túra útvonala, (az őszi színekben pompázó) igen látványos Királyerdő, és Béli-hegység vidékein halad majd át újra. Szintemelkedések természetesen előfordulnak, de próbáltuk úgy kiválasztani az útvonalat ismét, hogy az, egy átlagos felnőtt személy általános edzettségi szintjével is bármikor teljesíthető legyen.

 

A nagyobb, vagy hosszabb emelkedőkön feltolni a bringákat nem szégyen, és nem is „ördögtől való”, hiszen ez a programunk (is) arról szól, hogy az maximálisan élvezhető legyen és a legtöbb valós élményt nyújtsa. …tehát nem megszakadni kell, hanem élvezni minden pillanatát…

A legfontosabb tény, hogy az 1. nap első felében már elérjük a legmagasabb szintet (magassági pontot) kb. 7-800m-en) a karszt-platón.

Ezt mindenki a saját tempójában: feltekerve alacsonyabb fokozatban, vagy akár tolva is (ha úgy jobban esik) teljesítheti.

Onnan már a hátralevő másfél napi szakaszunk általában vízszintesen de inkább lejt menetben teljesíthető!

Néha-néha kisebb rövidebb emelkedővel...

 A programot kisbusz kíséri, amely csomagszállító, és szerviz-autó is egyben, továbbá, a bringás traillert is húzza maga után. Megadva a lehetőséget arra, hogy néha fellehessen tenni a bicajokat, és „pihenni” néhány emelkedőt…. (csak végszükség esetén...)

 

Részletes program:

 

1.nap:

Találkozó: 2024.10.19-én szombat reggel 05:00-kor Békéscsabán a vasútállomás melletti Penny áruház parkolójában.

(A távolabbról érkező túratársak számára egyszerű faházas szállást (korszerű vizesblokkal) tudunk biztosítani, 4000Ft/éjszaka/fő.)

Utazás: kisbuszokkal.  A bringák és az egyéb felszerelések, csomagok fel és bepakolását követően indulás Románia irányába. (határátlépés Nagyszalontánál) Akik szeretnék már előző napon a bringájukat felpakolni a szállító a trélerre, azok megtehetik azt, ha elhozzák okt.18-án (péntek este) 17-18 óra között Békéscsaba Nagy S. u 4 sz alá.

Telefonon kérnénk előre jelezni a szándékot Zanócz Róbertnek.

+36/70-3340841

 

Túra a Sebes-Köröstől a Fekete-Körös völgyéig.

első nap; túra hossza: 52 km emelkedőszint 500m

A kiutazás útvonala: Békéscsaba, Nagyszalonta, Nagyvárad, Királyhágó (Bucea) település. 

Itt levesszük a bringákat a szállítójárműről és elkezdjük a bringatúránkat.

 

A lepakolása után a Sebes-Köröst kísérő, kisforgalmú úton indulunk el a folyás irányába. Közel 9 kilométert kísérjük a Körös vadregényes szurdokvölgyét. Majd Barátka községnél délnyugatra fordulva megkezdjük 8 kilométeres erős kapaszkodónkat a hegység platójára.

Az emelkedés több mint 400 méter ezen a szakaszon, nem lesz könnyű, de kárpótlásul a fennsíktól a végcélig később már nem lesz jelentős emelkedő! A tetőn tipikus dolinákkal tagolt, esztenákkal megszórt bukolikus táj kísér majd minket. Erdődámos községben pihenőt és/vagy kisebb gyalogos sétát (3km) tehetünk egy látványos dolinához és víznyelősorhoz.

Község után megkezdjük egyre gyorsuló gurulásunkat. Ha az idő engedi kisebb kitérőt teszünk a Runcsor-víznyelő látványos katlanához is. Tovább pedálozva egyre szűkülő völgyben érjük el a Fehérkő-szurdokot.

  Biharrósa  (Rosia) hosszú-hosszú jellegzetesen hegyvidéki településén is átkerekezünk. A rendelkezésre álló időnk és a megmaradt energiánk függvényéében további lehetőségünk nyílik még útközben egy kis kitérővel a Lazuri-szoroshoz is ellátogatni és néhány km-es gyalogtúrát tenni a vidék egyik leglátványosabb völgyében.

A főútra visszatérve már csak pár kilométer a Magyarremetén levő szállásunk. 

Érkezés kora este Magyarremetére ahol a helyi panzióban jól- felszerelt faházakban lesz a szállásunk.

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

2021-ben a Magyarremetei Turul Kempingben.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

2.nap.

 

Reggeli után egy kis kitérővel indul a nap, amikor is a közeli Meziádi (Mézgedi) csepkö-barlanghoz kerekezünk el. A barlang az egyik legismertebb és legszebb a Királyerdő-hegységben. A barlang kiépített, jól járható és bárki által megtekinthető. A hatalmas termei lenyűgözőek. Megtekintése mindenképpen ajánlott. 

 

A kitérő után visszatérve Remetére, tovább indulunk a Belényes irányába.  "Hullámos" vidéken ereszkedünk a Belényesi-medence névadó településére. Ezután már a Fekete-Körös völgyében folytatjuk tovább utunkat. A vidék központján keresztül haladva a többségében magyar ajkú Köröstárkány, Várasfenes, Körösjánosfalva, Sonkolyos településeket vesszük szemügyre.

Megtekintjük, a Belényesújlaki duzzasztót, és ha a vízállás engedi át is kelünk rajta.

...vizi -biciklin Endre bácsi és Robi 2021-ben

Belényesújlakra érkezve a túránk bringás része befejeződik, de vár ránk még egy kihívás (egy rövid, laza gyalogtúra) ami a vidék leglátványosabb panorámájával kecsegtető Pontoskő-höz, és annak is a tetejére vezet fel.

 Ennek a Fekete-Körös fölé (kb.200m-re) magasodó tanú hegynek a tetejéről körbe tekintve, mint egy terepasztalként tárul elénk az a vidék melyet aznap bebicikliztünk.

 

Kilátás a Pontoskő-ről

 

Ezután felpakoljuk a bringákat a szállító járműre, és a látványos Borzi-szoroson keresztül haladva hagyjuk el azt a csodálatos vidéket melyet a 2 nap alatt végig bringáztunk. Visszaérkezés Békéscsabára előre láthatóan az esti órákban.

második nap; túra hossza: 48km / 320m szint

 

 

 

 

 

Figyelem!

A programon az étkezések önellátóak.

A túránk során érintett településeken élelmiszer boltok és meleg étkezési lehetőségek is rendelkezésre állnak, ahol meg is állunk pihenésképpen. ... a Lazuri-szorosban pl.friss pisztrángra.

Fizető eszköz mindenütt : a Román Lei!

A 2 napos bringatúra során a programot végig kisbusz kíséri, amely az asszisztencián kívül a csomagokat is viszi. Ezért a kerékpárokon nem kell semmit cipelni.

A szállás díját mindenki maga fizeti a Magyarremetei szálláson a tulajdonosnak. Az árat: 15-20 euró között határozta meg (attól függően hányan alszanak egy adott faházban. (2-3, vagy 4-6 személyesek.)

Szervezés, szállítás, technikai feladatok: Zanócz Róbert (+36/70-3340841)

A 2 napos túra program részvételi költsége:

22 000Ft/fő

Egyesületi tagjaink részére: 20 000Ft

amely tartalmazza:

  • a személyek, a csomagok, valamint a kerékpárok szállítását, (a kísérő autó és az asszisztencia költségeit)
  • az egyéb szervezés és lebonyolítás költségeit,
  • az egyesületi hozzájárulást
  • a túravezetés díját.

 

A 2021-es programunk rövid fotós-"videós" anyaga ide kattintva tekinthető meg:

 

https://indavideo.hu/video/Bringatura_a_Kiralyerdo-hegysegben_2021

 

 

 

Jelentkezni:

 

Erre a sorra lehet!

 

Maximális létszámunk ezen a túrán 25fő

 

Addig tudunk csak  jelentkezéseket fogadni, amíg a fenti sorra kattintva a regisztrációs felület megnyílik!

A jelentkezéseket az érvényes regisztráció és a befizetés időrendjében vesszük alapul.

 

A regisztrációt követően a részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564)  kérjük befizetni, vagy átutalni.

 A befizetésnél, a befizető nevén túl, az  " Őszi bringatúra  2024"  kifejezést kérjük azonosításként feltüntetni.

 

Figyelem!

CSAK AZ ÉRVÉNYES REGISZTRÁCIÓT, ÉS A BEFIZETÉST KÖVETŐEN KÜLDÜNK VISSZAJELENTÉST,

A JELENTKEZÉSKOR MEGADOTT E-MAIL CÍMRE!