Kirándulás Észak-Erdélybe.

Nagybánya, Koltó, Máramaros vidéke 2022. 10. 06-09

Októberi kirándulásunk alkalmával Erdélyország északi tájaira látogatunk. Úti célunk e tájegységen belül a  csodálatos Radnai-havasok és a Máramaros vidéke.

Az egykori Máramaros vármegye a Kárpátok északkeleti hajlatában, a Tisza-folyó forrásvidékénél található. Egykoron a történelmi Magyarország legeldugottabb térsége volt. Területének mérete és annak határai a XX. század vérzivataros időszakaiban többször változott... Jelenleg az északi része Ukrajnához tartozik (és Kárpátalja jelentős részét alkotja), a déli része pedig Románia fennhatósága alatt áll. Ennek a tájnak nagy része erdőkkel, mezőkkel patakokkal teli csodaszép hegyvidék. A helyiek szerin amikor a Jóisten a természeti szépségeket osztogatta a földön akkor a Máramarosi vidék 2 bő marokkal is kapott belőle...

Ennek a vidéknek a föld mélyén még mindig igen számottevő só, arany, ezüst, réz és vasérc tartalékai vannak, pedig már sok sok évszázada folyik a kitermelésük. De a hatalmas területen elterülő gazdag erdejei is felbecsülhetetlen értékkel bírnak mind az itt élők, mind pedig az ide látogató turisták számára. Ezen a csodaszép mesebeli vidéken évszázadokon keresztül nagy békességben éltek a magyarok, románok, zsidók, ruszinok svábok, „cipcer" szászok stb... A közös munka és élettér összekapcsolta sorsukat, kultúrájukat. AZ Osztrák-Magyar Monarchia szétesésével azután sokban változott minden...

Itt e vidéken valósan beszélhetünk több évszázados mély gyökerekkel rendelkező Máramarosi Román kultúráról, érdekes hagyományokról és vallásról amelyet a helyiek igen intenzíven óvnak, és amelyre nagyon is büszkék.  A gyönyörűséges fatemplomok, a míves fa és gerendaházak, gyönyörű népviseletek,  eredeti népzenéjük számunkra is vélhetően nagy élményt fog majd nyújtani látogatásunk során.  

Utazás kényelmes különjáratú autóbusszal.

Útvonal: Békéscsaba, Nagyvárad, Nagykároly, Nagybánya, Iza völgy, Borsafüred útvonalon.  

 

Indulás, felszállási lehetőség 2022. 10.06-án

  •  05:00 órakor Békés Penny áruház parkolója,
  • 05:20 Békéscsabai Vasútállomás melletti Penny áruház parkolója,
  • 05:30 Békéscsaba Lencsési-úti busz-megállók valamelyike.
  • 05:45  igény esetén Gyula Penny áruház parkolójából

1. nap

 Első hosszabb pihenőnk Nagykárolyban lesz ahol a híres Károlyi család ősi fészkének számító csoda szép kastélyt és  annak parkját csodálhatjuk meg magyar nyelvű idegenvezetés mellett. A kastély utolsó nagyobb átalakítása gróf Károlyi István megbízásából 1894-ben volt amely Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus- neobarokk stílusban készült el.

 Ezután folytatjuk utunkat Nagybányán keresztül.

A nap második felében a Gutin-hágón átkelve érünk Máramaros 

vidékére, ahol a gyönyörű Barcánfalvi - Kolostorban teszünk rövid látogatást.

Estére érkezünk a Radnai-havasok lábához, a Nagy Pietros-hegy (2303m) tövében épült Borsafüredre, ahol a szállásunk és félpanziós ellátásunk is lesz a további napokban. A gyönyörű hegyvidéki környezetben található hangulatos családias panzió melyet igénybe veszünk 2-3 és 4 ágyas szobákkal áll a rendelkezésünkre.

2. nap

A kora reggel, a tartalmas reggeli után, egy csodaszép, festői környezetben robogó erdei moccanitakisvasutas kiránduláson veszünk részt.

Utunk során a Vasser-patak völgyén keresztül jutunk el a Máramarosi-havasok belsejébe, egészen az Ukrán-Román határ közelébe. (Száz éves kis gőzös, nyitott és zárt kocsikkal, keskeny nyomtávon) Az erdei vasutazás után visszatérünk Borsafüredre.

Rövid pihenő után délután még egy autóbuszos kirándulást teszünk a közeli Priszlop-hágó, (Borsai-hágóhoz), ahol 1944-ben a híres Árpád-vonal is húzódott. Ez a hely volt Erdélyben, (a Trianoni békeszerződésig) Máramaros és Beszterce-Naszód vármegyék határa is. Az 1416 m magasan fekvő átjáró választja el a Radnai-havasokat a Máramarosi-havasoktól. Rajta vezet át az út Visó-völgyéből az Aranyos Beszterce folyó völgyébe is.


 

libegő Borsafüred 3. nap

Ezen a napon gyalog túrát teszünk a Radnai-havasokban, a környék látványosabb természeti értékeit felkeresve. Reggeli után a szállásunktól nem messzire induló két-személyes felvonóval (libegővel) jutunk fel a gyalogtúránk kiinduló pontjára kb. 1500m-re.

/Akik nem szeretnének a túrán részt venni , vagy nem akarják vállalni az erősebb  gyaloglást, azok is feljuthatnak a felvonó segítségével a csodálatos fennsíkra, ahonnan egy könnyű séta után ugyan csak a felvonóval vissza térhetnek Borsafüredre a Panzióhoz./

A libegő végállomásától folyamatosan gyalogolva (kissé emelkedve) jelzett útvonalon az Asztal tetőre, majd a"Gargaló˝ nyerge felé vesszük az irányt. Utunkat folytatva a fantasztikus panorámát élvezve a Ló-havast, majd Románia egyik legnagyobb vízesését, a több mint 80 m magas, igen pazar látványt nyújtó  híres Ló-havasi vízesést csodálhatjuk meg. Ettől a pontól már folyamatosan lefelé ereszkedve, végig a patak mentén  érünk vissza szállásunkra ahol már meleg vacsorával és egy kis szabadtéri flekkenezéssel várnak minket házigazdáink a Panzióban. Erre a napra erős lábbelit, (ha lehet bakancsot) kis hátizsákot, esőkabátot, energia pótló szendvicseket és kellő folyadékot kell hozni. Ezen utóbbiak alapanyagait helyben is beszerezhetjük a Panzió melletti kisboltban a túra előtt.

 

4.nap

Reggeli után búcsút veszünk vendéglátóinktól és nyugat felé vesszük az irányt. Hazafelé először Nagybányán tartunk rövid pihenőt az óvárosban. Ha időnk engedi és a helyi Képzőművészeti Múzeumot nyitva találjuk akkor bebocsátást is kérhetünk oda, ahol néhány a Nagybányai Festő Iskolához tartozó képzőművész alkotásait is megcsodálhatjuk.

Utunkat folytatva a Közeli Koltóra érünk ahol az egykori Teleki Kastélyban teszünk látogatást. /E kicsiny vadászkastélyban töltötte mézes heteit Petőfi Sándor és  Szendrei Júlia és itt írta a költő legszebb szerelmes verseit is mint pl: a Szeptember végén-t./Az épület emeleti részén helytörténeti múzeum is üzemel, sok-sok Petőfivel és a Teleki családdal kapcsolatos anyaggal.

 

Tovább haladva először Erdély Szilágysági területeit, majd a Kalotaszegi részt érintve érkezünk a délutáni órákban a Király-hágóhoz ahol utolsó pihenőnket is tartjuk. Ezután folyamatos utazással érkezünk vissza Magyarországra az esti órákban.    

 

 

 

Részvételi díj:

100€ + 23 000Ft

Tagjaink részére: 100€ +20 000Ft

 

Amely tartalmazza:

* A különjáratú autóbuszos utazás költségeit,
* A szállást, (2-3-4 ágyas fürdőszobás panziós szobákban)
* A félpanziós ellátást,
*A szervezés és a túravezetés díját,
*egyesületi hozzájárulást
 
 
Költőpénz.  a kisvasútra, libegőre, egyéb belépőkre Kb.6000-Ft értékű Román Lei

További infó: szazlabuprogram@gmail.com, vagy a 70/3340841 tel.számon

 

 

ELŐZETESEN JELENTKEZNI:

 

 

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET!

 

__________________________________________________________________________________

 

 A nagy sikerű ELŐZŐ kirándulásunkról készített zenés képes beszámolót, Ide kattintva lehet megnézni!